تعویض زانو

Knee replacement



جراحی تعویض زانو همچنین به عنوان آرتروپلاستی (Arth-row-plas-tee) مفصل زانو شناخته شده است که می تواند به تسکین درد و بازگرداندن عملکرد مفاصل به زانوی بیمار کمک کند. در این عمل جراح استخوان و مفاصل آسیب دیده را از استخوان ران، ساق پا و کپسول زانو برداشته و به جای آن مفصل مصنوعی از جنس آلیاژهای فلزی، پلاستیک درجه بالا و پلیمر قرار می دهد.

اولین زانوهای مصنوعی فقط اندکی بهتر از یک لولای خام بودند. اما اکنون شما و پزشکتان می توانید از بین طرحهای بسیار گسترده موجود یکی را انتخاب کنید و در انتخاب خود مواردی مثل سن، وزن، سطح فعالیت و سلامت عمومی را مدنظر قرار دهید. در بسیاری ازموارد مفصل تعویض شده زانو تلاش می کند تا توانایی طبیعی زانو برای چرخش و سر خوردن مناسب در هنگام خم شدن را همانند سازی کند.
 

معمولترین دلیل تعویض زانو ترمیم آسیبهای وارده به مفصل بر اثر استئوآرتریت و آرتریت روماتویید است. افرادی که نیاز به عمل جراحی جایگزینی زانو دارند، معمولاً با مشکلاتی در راه رفتن، بالا رفتن از پله ها و نشستن و برخاستن از صندلی مواجه اند. آنها همچنین ممکن است در حالت استراحت هم درد متوسط یا شدید زانو را تجربه کنند.

 

 


بیماری های مرتبط

همانند هر جراحی دیگر، جراحی تعویض زانو نیز با خطراتی همراه است که عبارتند از:

• عفونت
• لخته شدن خون در وریدهای پا و یا ریه
• حمله قلبی
• سکته
• آسیب اعصاب

 

علایم عفونت:

اگرچه خطر عفونت کم است ولی موارد زیر را فورا به پزشک اطلاع دهید:
• تب بالا
• لرز و احساس سرما
• ترشح از ناحیه جراحی
• افزایش قرمزی، حساسیت، التهاب و درد زانو

 

زانوی تعویضی عفونی معمولاً نیاز به عمل جراحی برای برداشتن قطعات مصنوعی و آنتی بیوتیکهایی برای از بین بردن باکتری ها دارد. پس از بهبودی عفونت، عمل جراحی دیگری برای نصب یک زانوی جدید انجام می شود. بسته به شانس شما، یک عمل با نتایج خوب و عالی می تواند درد را کاهش دهد.

 

زانوهای مصنوعی نیز می توانند فرسوده شوند:
یکی دیگر از خطرات جراحی تعویض زانو خرابی مفصل مصنوعی است. بر اثر استرس روزانه، حتی قوی ترین فلز و قطعات پلاستیکی نیز سرانجام فرسوده خواهند شد. هرچه استرس بیشتری را ازطریق فعالیت هایی با تأثیرگذاری بالا و یا وزن بیش از حد بر مفصل وارد آورید، بیشتر در معرض خطر فرسودگی مفصل قرار خواهید گرفت.
 


در حین عمل، زانوی شما در یک موقعیت خمیده قرار دارد تا تمام سطوح مفصل در دسترس باشد. پس از ایجاد یک برش با  طول 6 تا 10 اینچ یا 25-15 سانتی متر، جراح کاسه ی زانوی شما را کنار زده و سطوح مفصلی آسیب دیده را بر می دارد.  پس از اینکه سطوح مفصل آماده شد، جراح قطعات مفصل مصنوعی را قرار داده و متصل می نماید. قبل از بستن برش جراحی، پزشک زانوی شما راخم می کند، می چرخاند، امتحان می کند و آنرا متعادل می سازد تا اطمینان حاصل شود که به درستی عمل می کند. انتظار می رود که جراحی تعویض زانو حدود دو ساعت به طول انجامد.

 

پس از عمل جراحی تعویض زانو
بعد از عمل، برای یک تا دو ساعت به اتاق بهبودی انتقال داده می شوید. شما پس از آن به اتاقی در بیمارستان انتقال داده می شوید و قبل از رفتن به خانه به طور معمول چند روز در آنجا می مانید. ممکن است کمی درد احساس کنید، که داروهای تجویز شده توسط پزشک به کنترل آن کمک می کند. در طول اقامت در بیمارستان، شما تشویق می شوید که پا و مچ پای خود را حرکت دهید که این عمل باعث افزایش جریان خون به عضلات پا و جلوگیری از تورم و ایجاد لخته های خونی می شود. ممکن است شما به دریافت رقیق کننده های خونی و پوشیدن جوراب ها یا چکمه های فشرده در برابر تورم و باد کردن احتیاج داشته باشید.

روز بعد از عمل، درمانگر فیزیکی شما مشخص می کند که چگونه زانوی جدید خود را ورزش دهید. در طول چند هفته اول پس از عمل، چنانچه از تمام دستورات جراح در مورد مراقبت از زخم، رژیم غذایی و ورزش به خوبی پیروی کنید، به احتمال زیاد بهبودی خوبی حاصل خواهد شد. لازم است که برنامه فعالیت بدنی شما شامل موارد زیر باشد:
• یک برنامه پیاده روی تدریجی (اول در داخل خانه و سپس خارج از منزل) تا به تدریج تحرک خود را افزایش دهید.
• به آرامی فعالیت های معمول مرتبط با خانه داری، از جمله بالا و پایین رفتن از پله ها از سر گرفته شود.
• ورزش های تقویت زانو را که از درمانگر فیزیکی بیمارستان یاد گرفته اید، روزی چند بار انجام دهید.
 


تعویض زانو توسط یک جراح ارتوپد انجام می گیرد. قبل از عمل جراحی، جراح تاریخچه پزشکی شما را می گیرد و یک معاینه فیزیکی برای ارزیابی دامنه حرکت زانو، ثبات و قدرت آن انجام می دهد.  اشعه X  می تواند به تعیین میزان آسیب زانو  کمک کند.

جراحی تعویض زانو نیاز به بیهوشی دارد تا شما در حین عمل جراحی راحت باشید. همکاری و مشارکت شما به تیم درمان کمک می کند تا تصمیم بگیرند که از بیهوشی عمومی استفاده کنند که شما را در طول عمل بیهوش می سازد و یا از بی حسی نخاعی یا اپیدورال استفاده کنند که در طی آن شما بیدار هستید اما درد کمر خود را احساس نمی کنید. پزشک و یا متخصص بیهوشی شما ممکن است به شما توصیه کند که مصرف برخی داروها و مکمل های غذایی خود را قبل از عمل جراحی متوقف کنید. احتمالاً به شما دستور داده خواهد شد که از نیمه شب قبل از روز عمل جراحی چیزی نخورید.

 

برنامه ریزی برای بهبودی بعد از عمل جراحی
برای چند هفته پس از عمل، ممکن است به عصا یا واکر نیاز داشته باشید. لازم است که از قبل مقدماتی را برای انتقال از بیمارستان به خانه و کمک به انجام کارهای روزانه مثل پخت و پز، حمام کردن و شستشوی لباس فراهم نمایید. برای اینکه در دوره بهبودی حرکت شما در خانه راحت تر و امن تر باشد، موارد زیر را درنظر بگیرید:
• نصب میله ایمنی یا نرده حفاظتی در حمام
• نرده ایمنی در طول پله ها
• تهیه یک صندلی ثابت با یک کوسن سفت برای نشیمن و پشتی و یک عسلی برای بالا گذاشتن پا
• تهیه یک صندلی توالت دسته دار بالا برنده برای توالت
• استفاده از یک نیمکت با ثبات و یا صندلی برای حمام
• حذف تمام فرش های سست و کابل ها
 


• اکثر افرادی که جراحی تعویض زانو را انجام می دهند، تسکین درد، بهبود تحرک و کیفیت بهتر زندگی را تجربه می کنند.  با پزشک خود در مورد آنچه که از جراحی تعویض زانو انتظار می رود صحبت کنید.


• چهار تا شش هفته بعد از عمل جراحی تعویض زانو، به طور کلی می توانید بسیاری از فعالیت های روزانه معمولی مانند خرید و کارهای خانه داری را از سر بگیرید. رانندگی نیز در حدود چهار هفته بعد امکان پذیر است، البته در صورتیکه بتوانید زانوی خود را به اندازه نشستن در ماشین خم کنید و یا چنانچه از کنترل عضلانی مناسب برای کار با ترمز و پدال گاز برخوردار باشید.


• پس از بهبودی شما می توانید از انواع فعالیت های کم اثر، مانند پیاده روی، شنا، گلف و یا دوچرخه سواری، لذت ببرید. اما شما باید از فعالیت هایی با تاثیر گذاری بالا، مانند دویدن آهسته، اسکی، تنیس، پریدن و ورزش هایی که در آنها تماس با زانو زیاد است، اجتناب کنید. در مورد محدودیت های خود با پزشک صحبت کنید.