مصرف گوجه فرنگی و سویا خطر سرطان پستان را کاهش می دهد.
پزشک شما

مصرف گوجه فرنگی و سویا خطر سرطان پستان را کاهش می دهد.

5 خرداد 1394

سرطان پستان شایع‌ترین بدخیمی تشخیص داده شده در زنان و علت اصلی مرگ در سنین 79ـ40 سالگی می‌باشد. خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن زنان بالا می رود،  به طوری که بیشترین موارد این سرطان در زنان بالای 50 سال رخ می‌دهد. در زنان یائسه خطر ابتلا به سرطان پستان به دنبال افزایش شاخص توده بدن(BMI) افزایش می یابد. بر طبق نتایج مطالعه ‌ای که به تازگی انجام شده مصرف رژیم غذایی سرشار از گوجه فرنگی بر سطح هورمون هایی که در تنظیم متابولیسم چربی و قند نقش دارند، اثر مثبت دارد.
هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر رژیم غذایی غنی از لیکوپن و ایزوفلاوون بر روی سطوح آدیپونکتین سرم بود. این مطالعه دو نوع رژیم غذایی سرشار از گوجه فرنگی و سرشار از سویا را در 70  زن یائسه مورد بررسی قرار داد. به مدت 10 هفته، زنان محصولات گوجه فرنگی را که حاوی حداقل 25 میلی گرم لیکوپن در روز می‌شد، دریافت کردند. برای یک دوره 10 هفته ای جداگانه، شرکت کنندگان روزانه حداقل 40 گرم پروتئین سویا مصرف نمودند. قبل از شروع هر دوره آزمون، به زنان آموزش داده می شد تا به مدت 2 هفته از خوردن گوجه فرنگی و محصولات سویا خودداری نمایند.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که به دنبال پیروی از رژیم غذایی سرشار از گوجه فرنگی، سطح آدیپونکتین(هورمونی که در تنظیم سطوح قند و چربی خون نقش دارد) شرکت کنندگان 9% افزایش یافت. این اثر در زنان با شاخص توده بدنی کمتر، کمی قوی تر بود.
رژیم غذایی حاوی سویا نیز با کاهش سطوح آدیپونکتین شرکت کنندگان در ارتباط بود. محققان معتقدند که رژیم غذایی حاوی مقادیر زیاد سویا می تواند یکی از دلایل ابتلای کمتر زنان آسیایی به سرطان پستان نسبت به زنان ایالات متحده باشد. اما هر اثر سودمندی ممکن است به گروه های نژادی خاص محدود شود.
نکته عملی: مصرف میوه ها و سبزیجات، که غنی از مواد مغذی ضروری، ویتامین ها، مواد معدنی و فیتوکمیکال ها مانند لیکوپن هستند، اثرات سودمندی بر روی سلامتی دارد. مصرف منظم میوه ها و سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی به میزان حداقل سروینگ توصیه شده روزانه و نیز مصرف سویا سبب پیشگیری از سرطان پستان در جمعیت های در معرض خطر می‌شود.

منبع:


Adana Llanos et al. “Effects of Tomato and Soy on Serum Adipokine Concentrations in Postmenopausal Women at Increased Breast Cancer Risk: A Cross-over Dietary Intervention Trial.” Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2013
 

تعداد بازدید: 2784

نظرات کاربران

ارسال نظر

Captcha